קלינאות תקשורת
מהי קלינאות תקשורת?
קלינאות תקשורת הינו מקצוע פארא רפואי העוסק באבחון וטיפול בהפרעות תקשורת מולדות או נרכשות הקשורות לשמיעה, לדיבור ולשפה ובהשפעות של רכיבים אלו על התפתחות המשחק והחשיבה. קלינאי התקשורת מאבחנים ומטפלים בבעיות שפה, דיבור ותקשורת בשלבי ההתפתחות השונים לרבות:
- עיכוב בהתפתחות השפה והדיבור
- ליקויי שפה והגייה
- הפרעות שמיעה
- קושי ברכישת מיומנויות תקשורת מילולית ובלתי מילולית
- הפרעות דיבור הכוללות טיפול בגמגום
- הפרעות בבליעה ובתפקודי הלשון
- קשיי תקשורת הנובעים מהפרעות אוטיזם
תחומי התמחות
- שיבושי היגוי
- אפרקסיה של הדיבור
- הפרעות קשב וריכוז (ADD / ADHD)
- מוכנות לכיתה א'
- הפרעות בהתפתחות השפה בגילאים שונים
- קושי למידה
- קשיים בחשיבה המופשטת
- תקשורת תומכת חלופית – לוח תקשורת, אייפד ועוד
- הפרעות במיומנויות חברתיות ותקשורתיות
- קושי בשליפה ושיום
מה זה פה-טה-קה?
ההברות "פה" "טה" "קה" הינן חלק מאבחון דיאדוקינטי – Diadochokinetic (DDK) rate הנערך על ידי קלינאי התקשורת לאבחון וטיפול בבעיות דיבור.היחס הדיאדוקינטי משמש בטיפול קליני מאז שנת 1972 ומודד את יכולתו של הנבדק לבצע חזרות על סדרה של צלילים פונטיים שונים בזמן מוגבל. צלילים אלו נקראים סימנים Tokens)) ומיועדים לבחון חלקים תפקודיים שונים של הפה, ממקור הגייתי שונה – שפתי, לשוני וגרוני. רצף הצלילים באבחון מכיל אחת, שתיים או שלוש הברות למשל "פה" "טה" "קה".
המדד משמש לאבחון ילדים ומבוגרים המציגים בעיות שפה ודיבור שונות בתחומי הגייה, מובנות דיבור, הבנה ותפיסה, נשימה, איכות קול, אנפוף ובליעה.
תוצאות האבחון יכולות להצביע על מקור הבעיה לרבות בעיות במנגנון הדיבור המוטורי או בפונקציות תכנון הדיבור במוח כמו גם במבנה השריר ועצמות הפנים, הפה והגרון.המידע שנאסף בבדיקה נבחן אל מול מדדי הנורמות בעולם (בחלוקה לקבוצות גיל) ומשמש בשילוב עם מבחני אבחון נוספים, לקביעת חומרת הבעיה, זיהוי גורמיה ודרכי הטיפול המתאימות.
החזרה על סדרת ההברות משמשת את קלינאי התקשורת גם לתרגול שוטף במהלך טיפול שפתי בקליניקה לשיפור יכולות
השפה והדיבור.
מאמרים לקריאה
מתי כדאי לערב קלינאית תקשורת בטיפול בילד עם שיבושי היגוי?
גם בהתפתחות תקינה קיימים שיבושי היגוי אצל ילדים, וגם אם יש כאלו שמדברים ברור יותר מאחרים, עדין השיבושים יכולים להיות במקרים רבים נורמאטיביים והתפתחותיים ולא מצריכים בהכרח התערבות. כדי להחליט אם יש צורך בהתערבות של קלינאית תקשורת יש לשים לב אם ההמצב דינאמי: ככל שעובר הזמן השיבושים פוחתים, יותר אנשים (פרט לאמא ואבא) מסוגלים להבין את הפעוט ומובנות הדיבור עולה בהדרגה.
מגיל 3 שנים אנו מצפים למערכת הגייה יציבה, בה לגיטימיים עדיין שיבושים של הגאים ספציפיים (כמו חוסר הגיית ל',