שאלו אותנו

כתבו לנו שאלות

כאן ניתן לשאול שאלות, והמומחים שלנו
יענו תוך כמה ימים. ניתן לראות שאלות שנשאלו
בעבר ותשובות עליהן, כאן: שאלות ותשובות.





נושאים פופולריים בהדרכת הורים

ריכזנו עבורכם מספר נושאים פופולרים שאנחנו במרכז "פהטהקה" מציעים כעזרה להורים במסגרת הדרכה הורית.

איך מציבים גבולות לילדים?

אחד האתגרים המשמעותיים הניצבים בפני הורים בימינו הינו הצבת גבולות לילדים, והשבת תחושת הסמכות ההורית.

בהדרכת הורים נלמד לייצר במשפחה יחסים המושתתים על כבוד הדדי, תוך יצירת מסגרת בטוחה ומוגנת, באמצעות חוקים וגבולות. בתוך מסגרת החוקים והגבולות, לכל בני המשפחה יש את החופש לבחור.

מטרת ההדרכה לתת כלים להורים כיצד לבסס את מנהיגותם בבית, וזאת מתוקף תפקידם, מומחיותם ואחריותם, וליצור אווירה של שיתוף פעולה בין בני המשפחה, שתאפשר שמירה הדדית על הגבולות הנקבעים על ידי ההורים.

מריבות בין אחים

מריבות בין אחים נפוצות בכל משפחה: מי יגיע ראשון? מי יתפוס את הטלוויזיה? מי יתקלח ראשון?

ילדים בדרך כלל מתחרים על אותם המשאבים: צעצועים, תשומת לב של ההורים, ועוד.

לעיתים הגורם למריבה הינו מוחשי, למשל אם בבית יש מחשב אחד, ושני הילדים מעוניינים לשחק באותה עת. אך יש גם מריבות אחרות, ממניעים חברתיים, כלומר הילדים מתאמנים על היכולות החברתיות שלהם דרך הריבים. למריבות אלו תפקיד חשוב להתפתחות הילדים, ולהבנת המציאות החברתית.

באמצעות הדרכת הורים נעזור להורים ללמוד כיצד להימנע מלקיחת חלק במריבה ונקיטת עמדה של "מי צודק?", יחד עם הגדרת גבולות ברורים לגבי מה אפשרי ומה לא בעת מריבה. לדוגמא: נבהיר כי אין מקום לאלימות, גם כאשר יש חוסר הסכמה בין הצדדים. ניתן ללמד גם את הילדים על דרכים לסיום סכסוכים, ואף להקנות דרכי תקשורת מכבדות אחד כלפי השני.

הולדת אח

כאשר מצטרף למשפחה תינוק חדש, האיזון, שהיה מוכר לכל בני הבית, מתחיל להתערער. האח שהיה רגיל להיות "הכי קטן" , מתחיל לחפש מחדש את מיקומו. האם, שכניסתו של התינוק למערך המשפחתי "גוזלת" את רוב זמנה, מוצאת עצמה עסוקה בטיפול בו ובסיפוק כל צרכיו. וכמו כן שאר בני המשפחה.

מומלץ להכין את שאר בני הבית לשינוי הצפוי, ואף לאפשר להם מקום להבעת תסכול, הכרה בקושי, ולעזור להם לקחת חלק בתרומה וליצור תחושת מועילות סביב טיפול בתינוק.

עלייה לכיתה א'

מעבר זה, מהגן, לבית הספר, מציב לא מעט דילמות בפני ההורים. יחד עם תחושה של חוסר וודאות, מופיעים לעיתים חששות לגבי השתלבותו של הילד במסגרת החדשה.

כמו בכל מעבר, קיימת האפשרות לצמיחה והתפתחות, לצד אפשרות לקושי וחווית משבר.

מעבר לבדיקת מסוגלות הילד סביב התחום הקוגניטיבי (שפה, יכולות קשב וריכוז, מיון, סיבה ותוצאה), התחום המוטורי (מוטוריקה עדינה וגסה), התחום החברתי (היכולת להשתלב בקבוצה חדשה, שמירה על חוקים), באפשרותנו לסייע גם בתחום הרגשי סביב מעבר זה: העלאת תחושת הערך העצמית, פיתוח יכולות איפוק, יכולת לדחות סיפוקים ולשאת בכישלונות.

לעיתים קורה כי גם ההורה חושש ממעבר זה, הילד מזדהה עם רגשות ההורה, ופועל בדומה להורה. להורה יש את היכולת ללמוד את הדרך לשדר ביטחון במערכת בית הספר, ואף ביטחון בילד ובכישוריו ועוצמותיו, כדי לעזור לילד להתמודד בהצלחה עם המעבר.

גמילה מחיתולים

הצלחת הגמילה מחיתולים תלויה ישירות ברמת שיתוף הפעולה של הילד. לחץ לגבי נושא מצד ההורים לא יאפשר שיתוף פעולה, ואף עלול לגרום התמרדות והתנגדות של הילד.

בתהליך הגמילה הילד נוכח שיש לו פתאום כוח מול הוריו. הסוגרים הינם בשליטת הילד , והוא זה שיבחר כיצד ומתי להשתמש בהם. לכן במידה ומופעל לחץ מצד ההורים, הילד עלול להתנגד על מנת לשמר את כוחו ולשלוט במצב.

מומלץ להורים לקבל הדרכה כיצד ניתן להכשיר את הקרקע לתהליך זה, ולהעביר לילד תחושה שסומכים עליו.

המנעות מתשומת לב מיותרת

התנהגות ילדים, ואנשים בכלל הינה מונחית מטרה. תמיד יש לילד מטרה בהתנהגותו, וכמובן, רווח בעקבותיה.

בהדרכה הורית, נבדוק יחד מה משיג הילד בהתנהגותו השלילית. לדוגמא, האם בכל פעם כאשר הילד מתוסכל וצורח – הוא משיג את מבוקשו? האם הילד למד כי על מנת להשיג משהו עליו להשתטח על הרצפה?

חשוב ללמוד לזהות גם את הרווחים המשניים להם זוכה הילד מהתנהגות שלילית ולבטלם. לדוגמא: האם מזכירים את שמו של הילד מספר פעמים עקב כך? האם הילד במרכז העניינים וההורים עסוקים רק בו? האם התנהגותו מביאה את ההורים לתחושת מותשות וכעס?

פערים בתפישות החינוכיות

כל אחד מההורים הוא אדם חושב עצמאי, ולכן לרוב הוא מחזיק בתפישות שונות מבן הזוג השני, מגיע ממשפחה ועולם ערכים שונים ולעיתים אף מתרבות אחרת לגמרי. חילוקי הדעות הנוצרים מכך הינם נורמאליים, ובפרט הפערים בקשר לאופן חינוך הילדים.

את ההבדלים בתפישות העולם, בין בני הזוג בנוגע לדרכי החינוך בבית מומלץ לפתור בשיחה שלא בנוכחות הילדים, אך אין צורך להסתיר את הדעות השונות. לשונות בין בני הזוג תפקיד חשוב – כך לומדים הילדים כי אין אמת אחת נכונה לכולם, וכי קיים מגוון דרכים להתמודד עם כל סיטואציה.

כזוג הורים, חשוב ללמוד כיצד להתנהל בכבוד גם כאשר זו אינה הדרך בה הייתם בוחרים.